Web Analytics Made Easy - Statcounter

مجید صادقی، مدرس فلسفه و کلام دانشگاه اصفهان در گفت‌وگو با ایکنا اصفهان، درباره فلسفه بهار اظهار کرد: بهار یکی از آیات بزرگ الهی و به معنای نو شدن و تجدد، و یکی از ویژگی‌های عالم طبیعت است. انسان‌ها با خسته شدن از شرایط، طالب نو شدن و تجدد هستند و شاید یکی از دلایل آن این باشد که دنیا آنها را به طور کامل راضی نمی‌کند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

انسان به این عالم تعلق ندارد 
وی ادامه داد: اگر چیزی مطلوب ذاتی و غریزی انسان باشد، زمانی که وی به آن دست می‌یابد سرد و افسرده نمی‌شود. انسان در این دنیا همواره به دنبال حادثه‌ای جدید است و این نشان می‌دهد که او به این عالم تعلق ندارد. خداوند در آیه 108 سوره کهف می‌فرماید: «... لا یبغون فیها حولا؛ بهشتیان به دنبال تحول نیستند»، چرا که بهشت به طور کامل با طبیعت آنها سازگاری دارد. 
صادقی خاطرنشان کرد: وجود صورت‌های نو، تغییرها و تجدد در فضاها ملال آور نیست و به گفته شاعر«هر زمان نو صورتی و نو جمال/ تا ز نو دیدن فرو می‌رد ملال». با نگاه به طبیعت متوجه می‌شویم که طبیعت تولیدات و فرزندان مختلفی دارد؛ فرزندانی مانند انواع مختلف جمادات، حیوانات، گیاهان و انسان‌ها. هرکدام از این موجودات از طبیعت سهمی دارند، مثلا حیوانات و گیاهان از آب و هوا و علف این طبیعت استفاده می‌کنند.

انسان سهم بیشتری از طبیعت دارد 
این مدرس فلسفه و کلام دانشگاه اصفهان با بیان اینکه ویژگی‌های خاص انسان سبب می‌شود که سهم بیشتری نسبت به دیگر موجودات از طبیعت داشته باشد، خاطرنشان کرد: سهم انسان از طبیعت بیشتر کسب درس، تفکر و معرفت است، پس معرفت جوهره انسان می‌باشد و او باید از هرچیزی درس بگیرد.
وی با اشاره به یکی از تفاوت‌های تفکر اسلامی و تفکر سکولار گفت: انسان مسلمان و اهل دین باید نگاهی آیتی به عالم داشته باشد که این نگاه نقطه مقابل تفکر سکولار است. چیزی که در آیات قرآن بسیار به آن تاکید و تکرار شده، تکذیب نکردن آیات الهی است، چنانکه در آیه 39 سوره بقره آمده: «وَ الَّذينَ کَفَرُوا وَ کَذَّبُوا بِآياتِنا أُولئِکَ أَصْحابُ النَّارِ هُمْ فيها خالِدُونَ؛ و کسانى که کفر ورزند و آیات ما را دروغ انگارند، همدم آتش دوزخند و در آن جاودانه خواهند بود».
صادقی تصریح کرد: یکی از مصادیق تکذیب آیات الهی این است که فرد بگوید آیات قرآن از سوی خداوند نیست، اما فراتر از آن این است که با نگاه به طبیعت، عالم را یک پدیده خودآی و خودپای بداند و به آن نگاه آیتی نداشته باشد. قرآن تاکید زیادی کرده که افرادی با این نوع تفکر، به عذابی الیم دچار خواهند شد.
این استاد فلسفه و کلام دانشگاه اصفهان تاکید کرد: با نگاه آیتی به عالم، این نو شدن‌ها و تجددها را به نوعی پوسته می‌دانیم که در زیر آن جهانی بزرگ و متفاوت پنهان شده است. اگر نگاهی سطحی و بی‌تفاوت به این پدیده داشته باشیم هیچگاه تاثیری در جان و روح ما نخواهد گذاشت.
صادقی با اشاره به اینکه انسان با دیدن بهار به قدرت خداوند پی می‌برد، اضافه کرد: انسان باید متوجه باشد که در پشت پرده این جنبش و پویش بزرگ، دستی وجود دارد که آن را کنترل می‌کند. به قول مولانا «ما عدم‌هاییم و هستی‌های ما/ تو وجود مطلقی فانی‌نما/ ما همه شیران ولی شیر علم/ حمله‌شان از باد باشد دم‌بدم/ حمله‌شان پیداست و ناپیداست باد/ آنک ناپیداست هرگز گم مباد».

بهار به انسان درس معاد می‌آموزد
وی ادامه داد: با نگاه آیتی به طبیعت متوجه می‌شویم که در ورای این جوشش و حرکت دستی توانمند قرار دارد که آن را در حدوث و بقا تغذیه می‌کند. نکته دیگر اینکه بهار به انسان درس معاد می‌آموزد؛ زیرا در زمستان گیاهان همگی از بین می‌روند، اما در بهار دوباره سبز می‌شوند. در آیه 9 سوره فاطر خداوند می‌فرماید: «وَ اللَّهُ الَّذي أَرْسَلَ الرِّياحَ فَتُثيرُ سَحاباً فَسُقْناهُ إِلي‏ بَلَدٍ مَيِّتٍ فَأَحْيَيْنا بِهِ الْأَرْضَ بَعْدَ مَوْتِها کَذلِکَ النُّشُورُ؛ و خداوند آن کسى است که بادها را فرستاد و آنها ابرهایى را به حرکت آوردند و منتشر ساختند آن گاه ابرها را به سوى سرزمینى مرده راندیم و بدین وسیله زمین را پس از آن که مرده بود، با رویش گیاهان و درختان زنده ساختیم. زنده ساختن انسان‌ها و برانگیختن آنان در روز قیامت نیز همین گونه است».
عضو هیئت‌علمی گروه فلسفه و کلام دانشگاه اصفهان در ادامه گفت: پیامبر (ص) می‌فرمایند: زمانی که بهار را مشاهده کردید به یاد قیامت بیفتید. چه بسا این دنیا تنها فصلی از فصول عالم هستی باشد که در آن زندگی کرده، سپس دچار خزان شده و در رستاخیز دیگری زنده می‌شویم. مولوی در این زمینه می‌گوید: «آمد بهار خرم و آمد رسول یار/ مستیم و عاشقیم و خماریم و بی‌قرار/ گل از پی قدوم تو در گلشن آمدست/ خار از پی لقای تو گشتست خوش عذار/ گویی قیامتست که برکرد سر ز خاک/ پوسیدگان بهمن و دی مردگان پار/ آخر چنین شوند درختان روح نیز/ پیدا شود درخت نکوشاخ بختیار».

انسان باید بهاری شود 

وی ادامه داد: درختان روح ما نیز زمانی مانند درختان این عالم دوباره زنده می‌‌شوند، زمین روح ما تمام نهفته‌ها و سرائر خود را آشکار خواهد کرد که این درس بسیار مهمی برای انسان است. با فرارسیدن بهار انسان نیز باید سعی کند بهاری شود؛ پیامبر (ص) فرمودند: « در هنگام بهار سعی کنید در معرض باد بهاری قرار گیرید، ولی در معرض باد پاییز قرار نگیرید». یکی از شاعران در این زمینه گفته: «گفت پیغامبر ز سرمای بهار/ تن مپوشانید یاران زینهار/ زانک با جان شما آن می‌کند/ کان بهاران با درختان می‌کند».مولوی در تاویلی زیبا از سخن پیامبر(ص) آورده است که منظور از باد بهار، نفس اولیای الهی است.
صادقی تصریح کرد: انسان‌ها دو دسته‌اند؛ تعدادی بهاری و تعدادی پاییزی. وقتی به یک انسان بهاری برمی‌خوریم، مانند درختی خشک که در فصل بهار سبز می‌شود، نفس آنها به انسان زندگی و شادی و طراوت می‌بخشد، پس انسان‌ها نیز می‌توانند بهاری باشند.

شرط بهاری شدن، همنشینی با انسان‌های بهاری است

وی گفت: در زیارتی که به امام زمان (ع) مربوط است خطاب به ایشان آمده:«سلام بر تو ای بهار انسان‌ها». بهار هرکجا که باشد به دیگران زندگی می‌بخشد، یک معلم هم می‌تواند بهاری و هم می‌تواند پاییزی باشد. معلم بهاری به شاگردانش انگیزه و حیات می‌بخشد، اما معلم پاییزی مانند خزان پر و بال شاگردانش را می‌ریزد. شرط بهاری شدن، همنشینی با انسان‌های بهاری است. 

صادقی خاطرنشان کرد: در آیه 4 سوره تغابن آمده است: «ان الله یعلم ما فی السموات و الارض و یعلم ما تسرون و ما تعلنون...؛ او آنچه را که در آسمانها و زمین است و آنچه را که شما پنهان و آشکار کنید همه را می‌داند».  مرحوم علامه طباطبایی  استفاده لطیفی از این آیه کرده و می‌فرماید: سر اینکه خداوند در یک طرف آیه، آسمان و زمین را و در طرف دیگر باطن و ظاهر آدمی را متعلق علم خود دانسته، آن است که همان نسبتی که بین آسمان‌ها و زمین است بین روح و جسم و باطن و ظاهر انسان حاکم است. رویش و جوشش و پویش بهاری در زمین معلول تحولات آسمانی در زاویه تابش خورشید و گردش بادها و آب‌ها می‌باشد، لذا مادامی که در آسمان روح آدمی تحولی صورت نگیرد، جسم و ظاهر و جوارح او نیز متحول نمی‌شود و وجود او بهاری و با برکت نمی‌گردد.
این استاد فلسفه و کلام دانشگاه اصفهان ادامه داد: اگر انسان بهاری باشد، هر کجا که برود خیر و برکت همراه او خواهد بود. قرآن کریم بعضی از افراد را «مبارک» می‌داند؛ قطعا اینان مصادیق انسان‌های بهاری‌اند. یعنی دست و زبان و قدم آنها برکت دارد. اما کسانی هم هستند که پاییز صفت یا زمستان صفت‌اند و با همنشینی آنها شور و نشاط زندگی انسان از بین می‌رود. از خداوند بهار آفرین و مقلب‌القلوب بخواهیم که در این سال نو، همه ما را بهاری کند.
انتهای پیام

منبع: ایکنا

کلیدواژه: خبرگزاری بین المللی قرآن ایکنا اصفهان بهار خلقت خداوند معاد انسان

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت iqna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایکنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۳۳۲۹۵۷۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

فصل زاد و ولد حیات وحش از راه رسید؛ زنده‌گیری نوزادان پیگرد قانونی دارد

 عبدالرحمن زحمتی گفت: هر سال با شروع فصل بهار، زاد و ولد حیوانات وحشی آغاز می‌شود و زیر چتر حمایت و حفاظت محیط‌بانان حفاظت محیط زیست به زندگی خود ادامه می‌دهند و زنده‌گیری نوزادان حیات‌وحش پیگرد قانونی دارد.

معاون حفاظت محیط زیست خراسان شمالی هم در این باره با اشاره به آغاز فصل زایش وحوش گفت: محیط بانان پارک‌های ملی سالوک و ساریگل در شهرستان اسفراین نخستین بره‌های متولد شده‌ی امسال را مشاهده کرده اند.

روح الله لایق افزود: بارندگی‌های مناسب اسفند و فروردین ماه سبب رویش گیاهان و پوشش مناسب گیاهان در مراتع شده وشرایط برای زیست گونه‌های علفخوار همچون قوچ و میش اوریال، آهو و کل و بز مناسب است.

وی در ادامه گفت: فصل بهار گردشگران بیشتردر طبیعت حضور می‌یابند که توصیه می‌شود در صورت مشاهده نوزادان حیات وحش در طبیعت از لمس آنها خودداری کنند، زیرا موجب جدا کردن این نوزاد از چرخه طبیعی خواهد شد.

معاون حفاظت محیط زیست استان اضافه کرد: هر ساله در فصل بهار و زمان زادآوری حیات وحش، به علت نبود آگاهی بسیاری از مردم نسبت به برخورد صحیح هنگام مشاهده نوزادان حیات وحش در طبیعت، بسیاری از نوزادان از چرخه طبیعت خارج می‌شوند.

لایق از طبیعت گردان خواست از نزدیک شدن و نوازش بره‌ها و نوزاد وحوش خودداری کنند، چون نوزادان حیواناتی که با لمس و نوازش کردن و یا در آغوش گرفتن بوی انسان به خود گرفته اند، تلف می‌شوند.

در طبیعت و مناطق حفاظت شده‌ی خراسان شمالی ۶۵ گونه از پستانداران زیست می‌کنند.

باشگاه خبرنگاران جوان خراسان شمالی بجنورد

دیگر خبرها

  • برگزاری همایش پیاده روی در طبیعت بهاری
  • ببینید | تدابیر پیشگیری از خواب آلودگی بهاری
  • بوی خوش گیاهان بهاری درسفره گروسی‌ها/۱۳۵ نوع گیاه خوراکی در بیجار
  • در هوای بهاری چطور ورزش کنیم؟
  • فصل زاد و ولد حیات وحش از راه رسید؛ زنده‌گیری نوزادان پیگرد قانونی دارد
  • طبیعت بهاری کاشان، بهشتی در دل کویر
  • زباله و بلای خانمان‌سوزی که بر سر آدمی می‌آورد
  • خشم بهاری را کنترل کنید
  • زباله و بلای خانمان‌سوزی بر سر آدمی می‌آورد
  • طبیعت بهاری شهرستان سنندج + تصاویر